În cadrul proiectului ERASMUS+ „Integrarea Învățământului Dual Superior în Moldova și Ucraina – COOPERA” (Număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), la 23 noiembrie 2023, la sediul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), a avut loc a treia atelier de lucru cu experți dedicat învățământului dual superior.

Evenimentul a început cu un discurs de bun venit din partea Secretarului General al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și doamnei Olesea SIRBU, Vice-rector pentru Relații Internaționale și Proiecte Europene la ASEM și coordonatoarea grantului COOPERA, care au evidențiat importanța învățământului dual superior.

Evenimentul s-a desfășurat în format fizic și a inclus un număr de prezentări și discuții, concentrate pe următoarele teme:

​1. Reglementările privind învățământul dual superior în Republica Moldova, susținută de doamna Ala LUCA, consultant principal, Direcția Politicii în domeniul învățământului superior, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care a prezentat Strategia de Dezvoltare „Educație 2030” și Conceptul de Învățământ Dual în domeniul Științelor Educaționale.
2. Implicarea companiilor în promovarea învățământului dual și atragerea candidaților, susținută de doamna Ludmila STIHI, expertă în Educație și Formare Profesională, GIZ Moldova. Au fost menționate factorii care motivează companiile să participe în sistemul de învățământ dual, colaborarea dintre agenții economici și instituțiile de învățământ superior, modul în care companiile sunt implicate în atragerea candidaților, etc.
3. Descrierea modelului de învățământ dual la Universitatea din Lleida (UdL), prezentată de domnul Ferran BADIA, Vice-Rector, UdL, și Magda VALLS, Decan al UdL.
4. Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual în cadrul ASEM, în parteneriat cu Moldova Agroindbank (MAIB), susținute de doamna Diana POPA, specialist în resurse umane, MAIB, și Ionela DAŞCHEVICI, studentă la ASEM, care au formulat sugestii constructive pentru eficientizarea procesului de învățare.
5. Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual la ULIM, prezentate de doamna Natalia SPINU, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, și Luminița MIRO, studentă la ULIM.
6. Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual la UTM din perspectiva personalului didactic, prezentate de doamna Viorica SUDACEVSCHI, Șef al Departamentului de Știința Calculatoarelor și Ingineria Sistemelor, UTM.

A doua parte a atelierului a inclus prezentări referitoare la principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual în cadrul universităților din Ucraina:

1. Universitatea de Stat „Universitatea Națională Ujgorod”, Ucraina, prezentată de Tetyana BUTURLAKINA, coordonatoare instituțională COOPERA la UzhNU, Ucraina;
2. Universitatea KROK, Ucraina, prezentată de Andrii LOTARIEV, coordonator instituțional COOPERA la KROK, Ucraina;
3. Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Harkov, Ucraina, prezentată de Yuliia KVITKA, coordonatoare instituțională COOPERA la KKNU, Ucraina;
4. Universitatea Națională de Economie din Odesa, Ucraina, prezentată de Oleksandr LITVINOV, Vice-rector pentru Cercetare, ONEU, Ucraina.

În același timp, în cadrul evenimentului s-a realizat o sinergie cu proiectul Erasmus+ CBHE „UPGRADE – Îmbunătățirea Urmaririi Angajabilității Absolvenților în Moldova” (Număr de referință: 101129166), care a început la 1 noiembrie 2023, iar participanții au avut ocazia să afle despre obiectivele și activitățile planificate în cadrul proiectului.

Atelierul s-a încheiat cu sesiunea de întrebări și răspunsuri, formularea concluziilor și planificarea următoarelor acțiuni în cadrul proiectului ERASMUS+, COOPERA.

Pentru a afla mai multe, vă rugăm să consultați PROGRAMUL evenimentului.