Proiectul din cadrul programului de post-doctorat „Inovațiile în businessul financiar internațional. Posibilități de aplicare în Republica Moldova”

Proiectul de cercetări științifice din cadrul programului de post-doctorat, „Inovațiile în businessul financiar internațional. Posibilități de aplicare în Republica Moldova”, desfășurat în ASEM, cifrul 19.00208.1908.08,  a avut ca scopuri esențiale: aprofundarea și extinderea cercetării în domeniul inovațiilor financiare, diseminarea rezultatelor prin publicații la nivel internațional, iar finalitatea fiind susținerea tezei în baza sintezei lucrărilor publicate, în cel puțin 20 de publicații.

Obiectivele si etapele:

1. Studiul tendințelor din domeniul inovațiilor financiare globale: noile structuri în industria financiară, noi produse, servicii apărute sub impactul aplicării tehnologiilor informaționale;

2. Identificarea oportunităților și riscurilor aplicării inovațiilor în businessul financiar regional: riscurile asociate industriei fintech, regtech, insurtech;

3. Analiza posibilității aplicării modelelor inovative bazate pe tehnologii informaționale în economia RM, determinarea consecințelor dezvoltării fintech asupra sistemului bancar;

4. Internaționalizarea activității de cercetare prin publicarea articolelor în reviste indexate de specialitate;

Proiectul s-a bazat pe studiul practicii internaționale în domeniul respectiv și determinarea posibilității implimentării acestora în economia Republicii Moldova. S-au cercetat produsele inovative apărute în businessul financiar sub impactul tehnologiilor informaționale și a celor din domeniul financiar-bancar tradițional; s-a determinat nivelul de asimilare, absorbție și răspândire al inovației în Republica Moldova; s-a analizat posibilitatea aplicării ingineriei financiare, în unele domenii, în corelare cu Regulamentul Consiliului European privind asistența rambursabilă și ingineria financiară; s-au cuantificat riscurile asociate implimentării inovațiilor financiare pentru bănci; s-au elaborat unele propuneri referitoare la implementarea inovațiilor financiare în Republica Moldova și afost inaintată propunerea de proiect la program de stat, ce a primit finanțare pe anii 2020-2023, astfel asigurănd continuitatea cercetărilor.

Cercetările au fost expuse în 20 publicații, teze la conferințe internaționale peste hotare, din care 2 în monografii colective, 6 publicații, și 7 participări la conferințe internaționale de peste hotare.

Coordonatorul proiectului – Dna. Maia Pisaniuc.

The post Proiectul din cadrul programului de post-doctorat „Inovațiile în businessul financiar internațional. Posibilități de aplicare în Republica Moldova” appeared first on ASEM.